Interviu Horațiu Baltador

După ”aventura” din prima etapă a Campionatului Național de Raliu, sibianul Horațiu Baltador speră să își ia revanșa la Sibiu. Alături de Alex Ardelean, prietenul și pilotul cu care formează echipa, Horațiu Baltador speră ca în 2016 să fie prezent la Gala Campionilor, pe prima poziție a Clasei 9 și pe aceeași poziție în cadrul Cupei Suzuki.

 1. Mai e puțin până la Raliul Sibiului 2016. Ce așteptări ai de la etapa de anul acesta?

Ca și sportivi, avem așteptări foarte mari din partea organizatorilor unei etape naționale, iar în cazul de față sunt și mai mari așteptările pentru că suntem la etapa de ”casă”. Sperăm să vă ridicați la același nivel de organizare cum au fost și în anii precedenți, dar după cum se aude, vom avea multe surprize din partea voastră și asta nu poate decât să ne bucure.

2. În martie, la Brașov a avut loc prima etapă a campionatului de anul acesta. Cum a fost?

Din păcate, prima etapă, de la Brașov nu a prea fost cu noroc pentru noi. Am avut ceva probleme cu mașina imediat după testele organizate la Straja, în duminica dinaintea săptămânii raliului, probleme pe care am reușit să le rezolvăm vineri dimineața la ora 4:00. Shakedown-ul a decurs destul de bine, singurul lucru cu care nu s-a împăcat Alex a fost ambreajul, care era un pic cam moale, dar a trecut repede peste asta. Sâmbătă, în prima zi de raliu, am avut parte și de o mică ieșire în decor, care ne-a scăzut un pic ritmul, dar a fost bine până la urmă. Duminică a fost ziua decisivă, în care a trebuit să luăm o decizie în alegerea anvelopelor și pe care, din păcate, am făcut-o greșit. Am ales o combinație gresită, care ne-a costat foarte mult timp, iar la sfârșitul raliului ne-am clasat pe locul 6, în cadrul clasei 9, și pe locul 4, în Cupa Suzuki. Încercăm să ștergem cu buretele ceea ce a fost la Brașov, să învățăm cât mai multe și să fim mai încrezători la urmatoarea etapă.

3. Concurezi alături de Alex Ardelean de câțiva ani. Care sunt atuurile voastre și cum vă completați unul pe celălalt?

Pe Alex, l-am cunoscut în anul 2013, la ultima etapă a anului de la Harghita, iar din anul 2014 concuram împreună. Pot să spun că avem foarte multe în comun. Am început să legăm o prietenie frumoasă care nu poate decât să ne ajute în sportul pe care-l practicăm. Am învățat multe împreună, încercăm să dăm cât se poate de mult la fiecare pas pe care-l facem, chiar dacă Alex e un pic mai ”încăpățânat” (râde) și să ne ridicăm la nivelul la care mulți dintre cei care sunt în preajma noastră îl așteaptă.

 4. Raliul Sibiului 2016 este etapa comună cu Bulgaria, este o premieră pentru România. Cât de important este acest lucru pentru tine?

E un lucru bun pentru noi, pentru campionat, pentru ei și, nu în ultimul rând, pentru public. Sperăm să fie un număr cât mai mare de sportivi din Bulgaria, să avem un număr mare de concurenți la clasa la care mergem și să vedem unde ne situăm în clasament, la sfârșitul etapei.

 5. Ce obiective are echipajul din care faci parte pentru 2016?

Obiectivul este același pe care cred că îl are fiecare sportiv, în momentul în care participa într-o competiție – acela de a se clasa pe prima poziție a podiumului. O să facem tot ceea ce ne stă în putință ca la sfârșitul anului 2016 să fim prezenți la Gala Campionilor, pe prima poziție a Clasei 9 și pe aceeași poziție în cadrul Cupei Suzuki. Știm că e greu, avem colegi, cu care ne „duelăm”, cu experiență mare, dar anul e lung și avem încredere în forțele noastre.

 6. Anul acesta la Sibiu proba Super Specială va avea o configurație în premieră, va avea loc în Piața Unirii. Cum ți se pare traseul ales?

Este o locație foarte bine aleasă, publicul ne poate urmări la muncă, în sufletul Sibiului, și sper să nu-i dezamăgim. Pot spune că a-ți făcut o alegere bună, mai ales pentru public, cu aceasta Super Specială, și speram ca publicul să fie în număr cât mai mare pentru că vor avea ce să vadă.

 7. Ce mesaj ai pentru fanii care vor fi pe marginea specialelor sibiene?

Publicul este foarte important, atât pentru noi, cât și pentru organizator. Îi sfătuiesc să se gândească, în primul rând, la siguranța lor, în momentul în care vor fi prezenți pe probele speciale. Să nu rămână în zonele în care mașinile pot scăpa de sub control, să supravegheze copiii, să respecte indicațiile date de către oficialii raliului și să respecte toate regulile, pentru a ne putea ajuta, atât pe noi, cât și acest sport frumos cu motor.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail