Interviu Rareș Tomiță

Rareș Tomiță se aliniază la startul Raliului Sibiului 2016, după un debun extrem de bun în Campionatul Național, la Brașov. Sibianul a urcat pe podium și mărturisește că abia așteaptă etapa din orașul său natal. Raliul Sibiului 2016 îi îndeplinește o dorință din copilărie prin alegerea locației Super Specialei în Piața Unirii, unde invită toți iubitorii motorsportului, sâmbătă, 16 aprilie 2016, de la ora 18.00.

1. Rareș, vii după etapa de la Brașov unde ai urcat pe podium. Ești mulțumit de cum ai început campionatul anul acesta?

Într-adevăr, venim după etapa de la Brașov unde am obținut un loc 2 la clasă și un loc 8, la general. A fost un rezultat peste așteptări, de care suntem foarte mulțumiți. De când particip în Campionatul Național de Raliuri, nu am mai avut un debut de sezon așa bun. Întotdeauna am fost loviți de probleme la Brașov, iar în ultimii doi ani nu am participat la acest raliu. Suntem foarte mulțumiți de începutul de sezon.

2. Care sunt obiectivele pe care ți le-ai propus pentru anul acesta?

În primul rând, obiectivul pentru sezonul 2016 este să participăm la cât mai multe etape. Nu știm exact la câte vom participa, dar la fiecare la care vom participa, ne dorim să ne clasăm cât mai sus la clasă și în clasamentul general.

 3. Urmează etapa de la Sibiu, orașul tău natal. Crezi că acesta este un atu în fața celorlați piloți ce vor lua startul la Sibiu?

Etapa de la Sibiu este una specială pentru noi, deoarece suntem în fața familiei, prietenilor și avem o motivație specială. Nu știu dacă vom fi avantajați, deoarece doar proba Păltiniș o știm mai bine ca ceilalți participanți. Celelalte probe sunt noi și nu le știm deloc. Dar plecăm cu un moral bun de la Brașov și ne dorim să obținem un loc cel puțin la fel de bun și acasă, la Sibiu. De asemenea, întreaga echipa Sibiu Racing Team are o motivație specială.

 4. Anul acesta Raliul Sibiului se va desfășura doar pe șosea, nu vor fi probe pe macadam. Crezi că acest aspect îl face mai puțin spectaculos?

Raliul Sibiului este cunoscut pentru probele de macadam. Pe asfalt nu este la fel de spectaculos, dar sunt convins că spectatorii vor avea ce să vadă, deoarece cu fiecare sezon care trece, ritmul de pe probe este tot mai mare. Sper să fie mulți spectatori pe margine, pentru că spectacolul nu va lipsi.

 5. Majoritatea probelor de la Raliul Sibiului 2016 vor avea loc pe Transalpina. Cum vezi competiția ținând cont de traseul probelor?

Nu știu nimic despre aceste probe. Am fost o singură dată pe acolo, acum vreo 3 ani, când încă erau foarte multe semafoare. Cred că toți plecăm de la zero pe aceste probe și acest lucru nu poate fi decât bun pentru competiție.

 6. Fiecare pilot din Campionat are o etapă preferată. Pentru Rareș Tomiță care ar fi?

Mie îmi plac mai mult raliurile pe macadam, deci aș putea spune că o etapă ce se aleargă pe această suprafață este preferata mea. Dar îmi plac toate etapele. Poate un mic avantaj îl are etapa de la Iași.

 7. Ce amintiri te leagă de etapa de raliu de la Sibiu?

Am foarte multe amintiri de la Sibiu, și de când se desfășura pe macadam și pe asfalt. Cred că amintirea care mi-a rămas întipărită cel mai bine în minte, deși este una tristă, este de când am venit jumătate de probă Crinț fără servodirecție, lucru care la finalul probei m-a făcut aproape să leșin. Din păcate, am fost nevoiți să abandonăm imediat după acea probă. O altă amintire este coborârea de la Bâlea Lac pe ceață și ploaie. Nu pot să spun că mi-a displăcut, dar dacă stau acum și mă gândesc bine, a fost destul de periculos pentru noi.

 8. Etapa de la Sibiu este considerată, anul acesta, și prima în Campionatul Bulgariei. Ce părere ai de acest lucru?

Este un lucru foarte bun că etapa de la Sibiu face parte și din Campionatul Bulgariei. Vom putea să ne măsurăm forțele cu niste specialiști pe asfalt și acest lucru nu poate decât să ne bucure.

 9. Care este, în momentul de față, adversarul de luat în seamă pentru tine?

Cred că toți adversarii de la clasa 3 sunt redutabili. Dar cu siguranță cei mai rapizi și cei mai experimentați sunt Edwin Keleti și Manu Mihalache. La Brașov au avut un ritm foarte ridicat, dar sper ca la Sibiu să fiu și eu la bătaie cu ei. Dar de luat în seamă sunt și Horațiu Savu și Florin Tincescu, care cred că, odată cu venirea etapelor de macadam, vor avea un cuvant greu de spus la stabilirea podiumului.

 10. Ai un mesaj de transmis sibienilor iubitori de raliu, în perspectiva etapei de săptămâna viitoare?

Sunt sigur că vor fi în număr foarte mare pe marginea probelor, deoarece sibienii sunt cunoscători ai acestui fenomen, și promitem să facem cât mai mult spectacol. Poate nu printr-un mers neapărat spectaculos, dar printr-o viteză cât mai mare pe probe. Așteptăm cât mai multă lume la Superspeciala care va avea loc în centrul orașului- o probă care mi-o doresc încă de mic, pe când mergeam pe acolo cu bicicleta. Și doresc să mulțumesc tuturor celor care ne susțin.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail