
Înainte cu doar câteva zile de startul Raliului Sibiului 2020, am stat de vorbă cu Alexandru Moldovan sau Dixon, așa cum i se spune de pe vremea IPAS-ului. Ne-a dezvăluit cu nostalgie de probele din vremurile dinainte de anii 80, deosebit de dure și foarte lungi, evident… de macadam. Ne-a mărturisit cât erau de frumoase și de spectaculoase. Vă invităm să descoperiți și voi ce a însemnat pentru el Raliul Sibiului pe macadam din interviul de mai jos.
Sunteți unul din membrii marcanți ai perioadei în care Sibiul însemna raliu dur, pe macadam… Care au fost cele mai mari satisfacții ale acelor vremuri?
Alexandru Moldovan: „Participarea la Raliul Dunării Dacia din 1983, un raliu de 1700 km la care au paticipat cele mai bune 5 echibaje din fiecare dintre țările participante, în cadrul căruia m-am clasat pe locul 2 la clasă și 11 la general, alături de copilotul meu Gheorghe Marga.”
Cum erau probele de la Sibiu pe când concurați dumneavoastră?
Alexandru Moldovan: „Probele erau deosebit de dure și foarte lungi dar mai ales deosebit de frumoase și spectaculoase, în special cele de macadam, inclusiv o proba de 47 de km, Cheile Cibinului legată cu Gâtul Berbecului, care se repeta de 3 ori în cadrul raliului.”

Ce probă v-a impresionat, pe atunci cel mai mult, de la Sibiu? Și de ce?
Alexandru Moldovan: „Cu siguranță Șanta în coborâre, prezența miilor de spectatorii de pe probe, și de asemenea Călugăru, cu start din Curmătură, fiind o probă mixtă de asfalt și macadam.”
Povestiți-ne o întâmplare trăită pe vremea când erați concurent…
Alexandru Moldovan: „La Raliul Sibiului din 1983, s-a rupt rampa cu culbutori în coborârea de pe Șanta pe noapte. Aveam parc service la Curmătură, unde am înlocuit-o complet iar pentru a nu fi penalizat la controlul orar din Șura Mare, a trebuit să traversăm Sibiul la 1 a.m. cu viteză foarte mare, practic ”flat out”, iar în fața Hotelului Bulevard am sărit spectaculos cu mașina din cauza vitezei. Am ajuns de la Curmătură la controlul orar de la Șura Mare în 11 minute. Iar după fiecare probă specială am fost nevoit să reglez culbutorii, montăndu-i inițial la intămplare în grabă.”
Care erau cele mai mari provocări de la competiții?
Alexandru Moldovan: „Obținerea fiabilității și a competitivității maxime a materialului de concurs a reprezentat mereu o provocare pentru mine.”
Care este amintirea cea mai de preț de la Raliul Sibiului?
Alexandru Moldovan: „Spectaculozitatea bine-cunoscută a acestui raliu, bucuria de a concura acasă în fața miilor de spectatori sibieni a fost și este de neuitat pentru mine.”

Vă e dor de un Raliu pe macadam la bordul unei mașini de concurs?
Alexandru Moldovan: „Bineînțeles că îmi este dor de un raliu pe macadam, dar participarea mea va avea loc cu siguranță în viitor în calitate de copilot al fiului meu Tudor.”
Cum ați primit vestea revenirii Raliului Sibiului pe macadam, ca etapă în cadrul Campionatului Național de Raliuri?
Alexandru Moldovan: „Cu mare bucurie, deoarece probele de macadam au fost mereu specifice Raluilui Sibiului și reprezintă farmecul acestuia, iar adevărata măiestrie a echipajelor se demonstrează pe macadam.”
Ce sfat aveți să le dați, din experiența dvs., echipajelor care se vor alinia la startul Raliului Sibiului 2020?
Alexandru Moldovan: „Un lucru foarte important este alegerea corectă a anvelopelor și a setup-ului mașinii, mai ales pe probele de coborâre.”
Un mesaj pentru organizatorii Raliului Sibiului?
Alexandru Moldovan: „Felicit întreaga echipă organizatoare, le urez mult succes, și sper ca pe viitor Raliul Sibiului să reintre în circuitul competițional european sau internațional.”