Bogdan Marișca, pilot Napoca Rally Academy: ”Frumuseţea Raliului Sibiului este data, fără doar și poate, de traseul pe macadam”

Bogdan Marișca, pilotul Napoca Rally Academy, câștiga, în 2004 și 2007, etapele de macadam de la Sibiu  și are o mulțime de amintiri senzaționale de atunci. La Raliul Sibiului a învățat că se poate întâmpla orice-poți abandona pe ultima probă, chiar din poziția de lider, dar poți și să câștigi pe ultima probă specială. Își amintește cu nostalgie de efervescența publicului de la Șanta, care genera cel mai mare schimb de sentimente între spectatori și piloți și invers și fi prezent la START-ul celei de a III-a etape din Campionatul Național de Raliuri Betano.

Ești unul dintre piloții care a participat la toate edițiile Raliului Sibiului pe macadam. Un macadam dur, așa cum multă lume îl descria. Cum ai primit vestea că Raliul Sibiului revine anul acesta pe macadam?

Bogdan Marișca: “Cred că Sibiul a fost, cel puțin pentru era modernă a raliurilor din România, referința acestora și din perspectiva includerii în IRC și mai apoi în ERC, iar acestea au fost făcute evident pe macadm. Pe de altă parte, eu știu și “prețul” pe care acel macadam l-a cerut. Din perspectiva noii echipe de organizare, cred că trebuie să facă un fel de echilibristică pe sârmă pentru că frumusețea Raliului Sibiului este data, fără doar și poate, de traseul pe macadam. Trebuie găsit și acel compromis rezonabil din punct de vedere al cheltuielilor, raportate la duritatea acestui macadam. Eu știu că se muncește la acest traseu și sper să aibă parte și de vreme bună, și de toată logistica de care au nevoie pentru ca acest raliu să revină la valoarea și la calitatea pe care le-a avut acum nu mulți ani, aproximativ 6-7 ani. Mă bucur că revenim pe macadam, sper doar să nu fie un generator de extra costuri mult prea mari pentru un campionat care oricum suferă din perspectiva finanțării.”

Ce ai învățat din edițiile de macadam de la Sibiu?

Bogdan Marișca: “Am învățat că poți abandona pe ultima probă din poziție de lider, sau foarte bine clasat și am învățat că poți câștiga raliul pe ultima probă specială, într-un moment în care nu meritam să câștig. Am învățat că până la ultimul metru, la Sibiu, se poate întâmpla orice. Sper să fie doar cu conotații pozitive și anul acesta această remarcă, pentru toată lumea, nu doar pentru mine și fără conotații negative.”

Ai câștigat edițiile de la Sibiu din 2004 si 2007, ambele pe macadam. Cum vei aborda ediția 2020 a Raliului Sibiului?

Bogdan Marișca: “Avem în plan să ne înscriem la Raliul Sibiului 2020 și trebuie să vedem traseul ca să ne dăm seama cam care ar fi strategia, dacă o să fie o strategie permanentă de conservare, sau dacă trebuie  să fie un mix între a merge mai tare în anumite locuri și a merge strategic în altele. Rămâne de văzut. Nu am fost niciodată un mare adept al strategiilor, dar dacă a trebuit să aplic undeva o strategie, am încercat să o aplic la Sibiu. Nu mi-a ieșit de cele mai multe ori, dar măcar m-am străduit. Cel mai mult unde m-am străduit să aplic strategiile, am făcut-o la Sibiu. Dar nu sunt cel mai bun exemplu din acest punct de vedere, așa că, rămâne de văzut traseul și atunci vom ști cât de tare ne vom strădui să mergem. ”

Ce amintiri ai de la edițiile de macadam?

Bogdan Marișca: “Clar că țin minte Șanta, țin minte publicul, efervescența generată de probele din zona respectivă, pentru că era raliul care genera cel mai mare schimb de sentimente între spectatori și piloți și invers. Mi-aș dori să putem să revenim la aceleași trăiri pe care le-am avut în anii trecuți acolo, pentru că eu cred că a fost o foarte bună locomotivă a raliului românesc și nu numai.”

 Probabil ai văzut probele de anul acesta. Ce părere ai despre traseele pregătite de organizatori?

Bogdan Marișca: “Am fost pe Șanta în anii trecuți pentru că am avut niște evenimente în zona Sibiului, știu probele. Nu îmi dau seama cum arată acum, după sezonul de iarnă, pentru că nu am mai ajuns de mai bine de un an pe ele, dar ce pot să spun este că ultima dată când am trecut pe Șanta, cred că era cu zăpadă pe ea. Era cea mai bună Șanta pe care am văzut-o. Sper să se și păstreze pentru că are niște particularități din perspectiva construcției. La fel și Cheile Cibinului pe care l-am parcurs anul trecut în niște evenimente de driving normal, a fost un traseu foarte ok. Știu și proba nouă pentru că și pe ea am trecut odată în contrasens; nu m-am uitat la ea neapărat din perspectiva unei probe de raliu, dar țin minte că era un macadam foarte bun. Merg pe premisa că va fi cel mai bun raliu pe macadam pe care l-a avut Sibiul, în ultimii ani, sau mai bine spus, în era modernă. Sper să nu mă înșel!”

Anul acesta competițiile sportive vor fi diferite și mă refer, în primul rând la spectatori. Cum va fi Șanta pe noapte fără ei? 

Bogdan Marișca: “Eu am convingerea că vor fi spectatori pe Șanta pe noapte, chiar dacă nu la nivelul anilor trecuți. Singurele cele două recomandări pe care le avem sunt să păstreze distanțarea socială pentru că avem nevoie să nu fim un factor generator de momente delicate din cauza COVID-19, deci îi rugăm pe cei care vor veni să păstreze această distanțare socială, să arătam că putem să și fim prezenți, dar și să respectăm aceste condiții care sunt cheia combaterii răspândiriI acestui virus; iar celor care vor veni pe margine, cu cortul, să aibă grijă în locurile în care se așează, din perspectiva siguranței vis-a-vis de mașinile de concurs, pentru că Șanta, cel puțin partea finală, este și partea rapidă. Trebuie să avem grijă!”

Care sunt obiectivele echipajului vostru pentru acest campionat, dar și pentru etapa de la Sibiu?

Bogdan Marișca: “Nu avem neapărat niște obiective clar asumate, dar obiectivul principal ar fi să țintim cât mai sus. Consider că este o echilibristică din punct de vedere financiar, cred că nu există un pilot din campionat care să nu aibă această poveste de dus în spate, așa și pentru noi este la fel. Dar vom încerca să mergem cât de tare vom putea și vom vedea ce se va întâmpla. Repet, la Sibiu este destul de greu de anticipat un deznodământ. Știu că vine și Sebi Barbu care este un pilot excepțional și are și acel mic avantaj al terenul propriu, deci mi-e greu să spun care va fi finalul raliului din perspectiva podiumului. Îmi place să cred că va fi o luptă interesantă pentru cei care o vor urmări!”

Ce mesaj ai pentru organizatorii din acest an? 

Bogdan Marișca: “Să reușească să facă din pasiunea pe care o au pentru acest raliu și performanța pe care și-o doresc!”