
Are o mulțime de amintiri pe Șanta și a evoluat în motorsport cu visul de a reuși, cândva, să se numere printre organizatorii Raliului Sibiului. Pe macadam, bineînțeles, căci a crescut pe marginea probelor din vremurile în care etapa de la Sibiu era echivalentul unui test de anduranță pentru piloții din campionatul național, dar și pentru cei de peste hotare. Am vorbit cu Călin Bucur despre provocarea la care s-a angajat, alături de prietenii săi, aceea de a reînvia legenda de altădată.
Ne pregătim de raliul de casă, un raliul în care ești implicat ca organziator. Ce înseamnă pentru tine acest lucru?
Călin Bucur: „Este un vis devenit realitate! De pe vremea când participam la Raliul Sibiului pe macadam, îmi spuneam tot timpul ”Va veni vremea când voi organiza acest raliu”. Iată că, în 2020, alături de prietenii mei: Alex Ardelean și Horațiu Baltador-cu care am creat clubul Sibiu Racing Team- am devenit noua echipă organizatoare a acestui raliu și împreună am gândit revenirea pe macadam, așa cum era consacrat raliul.”
Ce amintiri ai din vremurile când Raliul Sibiului însemna macadam?
Călin Bucur: „Cele mai frumoase amintiri sunt de pe proba regină, ”Șanta” pe noapte, o probă care se bucura de foarte mulți spectatori. Îmi aduc aminte că într-un an, pe un pod ce se afla cu aproximativ 5 kilometri înainte de sosire, am trecut prin niște făclii ce erau puse de spectatori. Era o atmosfera de ”Monte Carlo” pe care nu am întalnit-o la alt raliu. Vrem să reînviem, încet-încet, acel entuziasm al iubitorilor de motorsport, chiar dacă, momentan, pandemia ne pune ”bețe în roate”.”
Șanta este una din probele consacrate. Ce amintire își vine acum în minte, de pe Șanta?
Călin Bucur: „În 2004, debutant fiind, după ce la etapa anterioară, de la Cluj, am făcut mașina praf, am reușit, în doar două săptămâni, să fac altă caroserie, dar nu am mai avut timp să trag conductele de benzină prin mașină. Pe prima probă a Raliului Sibiului-Șanta pe noapte- am abandonat după circa 5 km, datorită conductelor de benzină rupte. Un coleg care era sărit afară, s-a oferit să mă tracteze până în sosire. Am zis ok, însă șufa care o legase între mașini, a fost foarte scurtă. Tipul mergea foarte tare, iar eu din spate abia făceam față să frânez și să văd ceva, deoarece fără motor, nu aveam servofrână. Pe acea coborâre m-au luat toate transpirațiile.”
Care a fost cea mai mare provocare a voastră în ceea ce privește organizarea?
Călin Bucur: „Cred că cea mai mare provocare a fost să readucem Raliul Sibiului pe macadam. Am lucrat și lucrăm de zor la drumuri, împreună cu reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, cu cei de la Drumuri și Poduri Județene, dar și cu cei de la Primăria Gura Râului și Primăria Rășinari, astfel încât echipajele să se poată bucura din plin de consacratele probe de la Sibiu.”
Anii trecuți, Sibiul s-a bucurat de participare extrem de mare, în rândul piloților. Care sunt așteptările tale în acest sens, în ceea ce privește Raliul Sibiului 2020?
Călin Bucur: „Sunt convins că și anul acesta raliul se va bucura de o participare numeroasă, chiar dacă se va desfășura pe macadam. Foarte multe echipaje duceau dorul ”Șantei”.”
Pandemia de coronavirus ne-a dat peste cap pe toți și multe domenii au abandonat. Din nefericire, nu ai luat startul încă în CNRB 2020, dar ai anunțat deja revenirea, o dată cu etapa de casă. Care sunt planurile tale?
Călin Bucur: „Într-adevăr, această pandemie ne-a cam bulversat pe toți. Mă bucur foarte mult că raliurile sunt printre puținele sporturi din țară care se pot desfășura, mi-am propus să fac toate eforturile să iau startul la Raliul Sibiului. O să mă prezint cu un Mitsubishi EVO 6,5 TME de clasa 11 iar ca și în dreapta, îl voi avea copilot pe experimentatul Csegzy Levente.”
Care este obiectivul tău pentru Raliul Sibiului 2020? Dar pentru restul etapelor?
Călin Bucur: „Obiectivul este același, ca de fiecare dată: să merg cât se poate de tare și să câștig :). Dacă o să fiu sanătos, am în plan să merg la cele 4 etape rămase din Campionatul Național de Raliuri Betano 2020.”
Ce mesaj ai pentru iubitorii motorsportului sibian și nu numai, având în vedere că anul acesta nu ne vom putea baza pe aceeași susținere din partea spectatorilor?
Călin Bucur: „Din iarna anului trecut, de când am aflat că Sibiu Racing Team va fi noul organizator al Raliului Sibiului pe macadam, primul gând m-a dus la minunații iubitori ai motorsportului din Sibiu. Am avut o grămadă de planuri și surprize pentru ei, dar, din păcate, multe s-au năruit datorită acestei pandemii. Îi sfătuiesc să asculte sfaturile autoritățtilor, să se protejeze iar noi încercăm, alături de Federația Română de Automobilism Sportiv, să difuzăm cât mai mult din acest raliu în online. Promitem că ne vom revanșa anul viitor!”