Ciprian Lupu: ”Îmi trăiesc visul și faptul că primesc atâtea aprecieri și încurăjari din partea tuturor îmi dă aripi”

Raliul Sibiului 2019 a reprezentat o premieră în motorsportul autohton – Ciprian Lupu, singurul pilot într-un scaun rulant din România, a luat startul într-o etapă a Campionatului Național de Raliuri ”Dunlop”. După multiple participări în Campionatul Național de Viteză în Coastă ”Dunlop”, Ciprian a făcut trecerea către raliuri, Sibiul reprezentând debutul său în această disciplină. Concurând pe un Citroen C2, alături de copilotul Radu Gurămultă, Ciprian a reușit la Raliul Sibiului podiumul în cadrul clasei 12 după o evoluție constantă, caracterizată de progres de la o specială la alta. Pilotul a răspuns întrebărilor noastre despre debutul său în raliuri, despre experiența de la Sibiu, dar și despre planurile sale pentru viitor.

 

Reporter: Salut, Ciprian! La Raliul Sibiului ai debutat în Campionatul Național de Raliuri. Cât de emoționant a fost acest moment pentru tine și ce importanță are acest start pentru pilotul Ciprian Lupu?

Ciprian Lupu: Salut! Sincer era în bucket list-ul meu să am onoarea de a vă răspunde la câteva întrebari. :) La sfârșitului anului trecut am avut o întâlnire la Cluj cu Marco, Bogdan și Simo legată de dorința mea de a îmi face debutul în CNR și toți am ajuns la concluzia că cea mai potrivită etapă ar fi la Sibiu, de atunci am început încet, încet să pregătesc toate detaliile și să mă pregătesc eu cât mai bine. Normal că am fost copleșit de emoții, dar atunci când am setat un obiectiv sunt foarte motivat să îl îndeplinesc deoarece sunt o persoană încăpățânată (în sensul bun), căreia îi plac provocările. Ca și disciplină, viteza în coastă și raliul, pe cât sunt de confundate, pe atât de diferite sunt: eu unul nu mă consider pilot încă, ci doar un șofer mai experimentat, abia acum încep să merg mai tare și m-am obișnuit cu mașina, dar din punctul meu de vedere și fără să jignesc pe nimeni, cred că este foarte important ca în cariera de pilot a cuiva să aibe câteva participări la raliu.

Reporter: Cum ți s-a părut experiența de pe probele de la Sibiu? Ce părere ai de speciale și de programul raliului?

Ciprian Lupu: Mi-a placut mult tot ce înseamnă raliul, nu sunt timpi de așteptare, totul se desfășoară într-un ritm mai alert. Normal că mi-au plăcut mai mult probele de viteză și la vale pentru că mașina mea nu dezvoltă o putere mare și încă am cutia de stradă, care este foarte luuuungă, dar am fost competitivi pe specialele în coborâre. În general nu am forțat pentru că scopul nostru a fost să terminăm cu bine raliul.

Reporter: Cum te-ai adaptat la principalele diferențe dintre Viteză în Coastă și Raliuri? Ai avut în dreapta ta un copilot, o dictare pe speciale și probe speciale diversificate.

Ciprian Lupu - interviu (3)

Ciprian Lupu: La coastă totul este mult mai matematic pe când la raliu poți improviza mai mult, mie nu prea mi-a plăcut matematica niciodată. :) Am fost destul de precaut în legatură cu mersul pe bile, nu mai mersesem niciodată, dar ușurel m-am adaptat și la asta. Raliul clar este mult mai solicitant din toate punctele de vedere, iar căldura istovitoare pentru mine a fost cel mai greu de suportat. Am facut recunoașteri la Argeș și la Harghita cu Simone și cu Sergiu și am văzut cât de importantă este pregătirea raliului înainte de a lua startul efectiv, cât de important este să ai o dictare bună a probelor. L-am avut în dreapta pe Radu Gurămultă, iar în cele două zile de recunoașteri am vrut să facem o dictare cât mai simplă, fără să ne complicăm pentru că nu era cazul. Îmi făceam griji că nu voi putea să merg după dictare, dar m-am adaptat destul de ușor.

Reporter: Ce impresie ți-au lăsat fanii sibieni? De ce primire ai avut parte de la localnici și de la spectatorii veniți să vadă cursa?

Ciprian Lupu: Ne-am simțit foarte apreciați pe parcursul întregului raliu și am avut parte de o primire foarte călduroasă, lucru care ne-a ușurat mult sarcina. Radu mai avea timp pe probe să le faca cu mâna spectatorilor. :) Eu nu consider ca fac un lucru neaparat ieșit din comun, îmi trăiesc visul, la fel ca majoritatea colegilor, dar faptul că primesc atâtea aprecieri și încurăjari din partea tuturor îmi dă aripi.

Reporter: Vei mai lua startul și la alte raliuri în acest sezon?

Ciprian Lupu: „Intelegerea” cu Marco, Bogdan și Simo a fost că dacă toate lucrurile vor merge bine la Sibiu, voi fi și la startul Transilvania Rally, pentru că datorită echipei Napoca Rally Academy, Clujul este că o a doua casă pentru mine, dar trebuie să se mai alinieze niște planete. Oricum lor le sunt profund recunoscător pentru sprijinul necondiționat pe care mi-l oferă.

Reporter: Vom avea sansa sa te vedem participand in Raliul Sibiului si in 2020?

Ciprian Lupu: Îmi doresc să fac un sezon complet în CNR, însă, ca în cazul tuturor, problema majoră este bugetul. Eu îmi doresc sa fiu la start și în 2020, vom vedea.

Reporter: Mulțumim pentru răspunsuri! În final iți urăm succes în viitor și te așteptam la alte ediții ale Raliului Sibiului. Ce mesaj ai pentru fanii care au fost pe marginea specialelor?

Ciprian Lupu: Recompensa cea mai mare pentru mine este susținerea, aprecierea și încurajarile fanilor, spectatorilor și în general a celor ce sunt alături de mine și de ceilalți sportivi. Ei sunt o parte foarte importantă a motorsportului. Vă mulțumesc frumos!

Credit foto: RallyPhoto & RallyZoom

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail