Dan Gîrtofan: „Atmosfera creată în jurul raliului te facea să uiți de duritatea probelor”

Fiind unul dintre cei mai experimentați piloți din Campionatul Național de Raliuri și unul dintre cei care s-au aflat de cele mai multe ori la startul Raliului Sibiului, Dan Gîrtofan are numeroase amintiri de pe probele din Munții Cindrel. Cu patru podiumuri la ultimele patru ediții ale competiției, inclusiv două victorii, „Giri” pornește cu interes în cursa din acest weekend, la revenirea ei pe macadam.

Salut, Giri! Ce sentimente ai avut atunci când ai aflat că Raliul Sibiului revine pe macadam în 2020?

Dan Gîrtofan: Salut! În primul rând mi-am adus aminte de duritatea traseului: ani de-a rândul Raliul Sibiului era considerat cel mai dur raliu de macadam, dar atmosfera creată în jurul raliului te facea să uiți de acest lucru.

Ești unul dintre cei mai prolifici piloți care au luat startul în Raliul Sibiului, cu o experiență semnificativă în cursa pe macadam. Ce așteptări ai de la competiție în acest an?

Dan Gîrtofan: Sper ca traseul să fie unul frumos, să avem parte de vreme bună și să terminăm cu bine.

În ultimele patru sezoane, când cursa a avut loc pe asfalt, ai reușit 2 victorii și alte două podiumuri. Care e secretul unei evoluții atât de bune la Sibiu?

Dan Gîrtofan: Asfaltul e una, macadamul e alta. Așa că o să încerc să abordez raliul în funcție de duritatea traseului, viteza nu este totul la acest raliu.

Ce părere ai de probele speciale propuse de organizatori în acest an? Care este preferata ta din program și de ce?

Dan Gîrtofan: Nu cunosc decât „Șanta” și îmi aduc aminte ceva din Cheile Cibinului, restul este nou.

Ce amintiri ai de la Raliul Sibiului, în perioada în care cursa avea loc pe macadam?

Dan Gîrtofan: Amintiri plăcute și mai puțin plăcute. Primul titlu national l-am câștigat la Sibiu, în 2004, deși nu am câștigat acel raliu atunci deoarece o problemă tehnică ne-a împiedicat să obținem victoria în momentul în care conduceam raliul cu minute bune. Frustrări au fost la etapele de IRC și ERC, când am abandonat în fiecare etapă în momentul în care eram bine clasați. Deci sentimentele sunt amestecate.

Care va fi strategia ta în competiția din 14-15 august? Ce consideri că este diferit la Sibiu spre deosebire de alte curse?

Dan Gîrtofan: Așa cum am mai spus, totul depinde de cum se prezintă probele speciale. După recunoașteri vom stabili strategia, dar cred că vom merge cât putem de tare.

Cum crezi că va fi atmosfera pe Șanta, mai ales pe proba de noapte, în condițiile în care spectatorii vor lipsi?

Dan Gîrtofan: Ha ha ha, sper să nu lipsească! La câtă lume era pe vremuri, dacă se pastrează distanțarea fizică, cred că o să se umple proba de sus până jos!