Horațiu Baltador, Sibiu Racing Team: ”Raliul Sibiul nu poate fi pe macadam fără probele de pe Șanta, dar și Gâtul Berbecului este o probă superbă”

Horațiu Baltador, președintele Sibiu Racing Team, a dezvăluit unele dintre surprizele care-i așteaptă pe spectatori și îi îndeamnă să fie în număr cât mai mare pe marginea traseului, în punctele special amenajate pentru ei . Acesta speră ca probele speciale ale evenimentului de pe 14 și 15 iulie să se prezinte impecabil, motiv pentru care s-a muncit foarte mult în ultimele luni.

– Sibiu Racing Team deține licența pentru Raliul Sibiului de câțiva ani, ați acumulat o oarecare experiență în acest sens. Ce presupune organizarea unei etape din Campionatul Național de Raliuri ”Betano”? Cu cât timp înainte vă apucați de lucru?

– Este al patrulea an de când organizăm etapa de la Sibiu. Cam cu 3-4 luni înainte de eveniment intrăm în linie dreaptă cu organizarea, se muncește zi de zi, atât în birouri, întocmim actele necesare, sunt o groază de formalități de îndeplinit, cât și în teren, avem de făcut drumuri multe și lungi, pe probe, ca să vedem ce ar mai trebui modificat sau îmbunătățit. În plus, ținem în permanență legătura cu toți cei care ne sunt alături, de la Federația Română de Automobilism Sportiv, până la instituțiile și partenerii implicați, ca și noi, în organizarea acestei etape din Campionatul Național în condiții cât mai bune.

– Ce presupune organizarea unui raliu pe macadam?

– Organizarea unei etape din Campionatul Național de Raliuri ”Betano” presupune, în primul rând, multă răbdare, o foarte bună colaborare cu partenerii, cu toți cei din staff-ul de organizare. Înseamnă să fi aproape de parteneri, să îi ții cât mai aproape de eveniment, să le dai toate detaliile necesare pentru organizarea raliului. E foarte, foarte multă muncă, ceea ce ne place și ne motivează să facem tot posibilul ca să iasă cât mai bine, iar la anul să o luăm de la început.

– Din faptul că ați decis să păstrați cam aceleași probe speciale de anul trecut, cu mici modificări, ”speciala” de la Gâtul Berbecului fiind mai lungă, se poate deduce faptul că, anul trecut, Raliul Sibiului s-a bucurat de succes în această configurație?

– Am decis să rămânem pe aceiași configurație. Raliul Sibiului nu poate să se desfășoare fără coborârile de pe Șanta. Părerea mea e că Șanta este  proba fără de care Raliul Sibiul nu poate fi pe macadam. Apoi, una dintre probele din prima zi a raliului propriu-zis, ”Gâtul Berbecului”, este mai lungă cu 5 kilometri, anul acesta, deoarece am lucrat în ultimii doi ani la restul de probă, din vechea probă de la Gâtul Berbecului. Am decis, anul acesta, să o aducem la o lungime mai mare din cauză că și partea a doua, după cariera de pe Gâtul Berbecului, este o porțiune extraordinar de frumoasă. Mie îmi place proba Gâtul Berbecului. Pot să spun că uneori mă simt mai bine pe ea decât pe Șanta. Șanta e o probă de viteză, o probă de dictare, de încredere în mașină, extraordinară… Aici, pe Gâtul Berbecului, se combină urcarea cu coborârea, trecerea pe lângă coada lacului… E o probă superbă și, totodată, una dintre cele mai vechi probe din campionatul românesc de raliuri.

– Ce surprize le-ați mai pregătit participanților la ediția din acest an a Raliului Sibiului Bilstein?

– Surprize vor fi destule, în special pe coborârea de noapte, pe Șanta. Vom avea, spre finalul probei, o zonă dedicată spectatorilor, plus că vom avea o transmisie live pe noapte, ultimul kilometru din probă. Vom avea timpii live… Cu siguranță, dacă vremea ne va permite, vom avea montat și un ecran led unde vor putea fi văzute interviurile de la sfârșitul probei, timpii de pe probă și clasamentele intermediare, impresiile celor care comentează la TV evoluțiile de la etapele din campionat. Cred că va fi o atmosferă foarte mișto.  Alte surprize vor fi și în Piața Mare. Vom avea puncte media, vor fi zone pentru interviuri și sesiuni de autografe și selfie-uri. Fiecare colțișor al pieței va fi exploatat la maximum. Desigur, vor fi unele surprize la care chiar ținem să rămână… surprize până în zilele raliului. Plus, sâmbătă, va fi proba de slalom paralel. Ne dorim ca, anul acesta, această probă să fie îmbunătățită față de edițiile precedente, fiind și proba care poartă numele partenerului principal al nostru în organizare, Bilstein.

– Pe lângă raliul propriu-zis, veți organiza și alte activități care să aibă legătura cu etapa din CNRB?

– Vom avea, la Shakedown, câțiva invitați care se vor afla în dreapta unor piloți consacrați din Campionatul Național. De asemenea, vom avea, la sfârșitul probei de slalom paralel din cartierul Ștrand, o festivitate de premiere mai restrânsă, cu primii trei clasați în ierarhia generală. Apoi, avem unele activități împreună cu Bilstein, Autoklass și Continental, trei dintre partenerii de nădejde ai Raliului Sibiului. În măsura timpului, vom umple micile goluri dintre festivitatea de prezentare a echipajelor, recunoașterile din traseu, probele propriu-zise și festivitatea de premiere cu alte mici activități.

– Ce mesaj aveți pentru piloți, copiloți, toți cei implicați în organizare și, nu în ultimul rând, pentru spectatori?

– Tuturor celor implicați în acest eveniment, pe de o parte piloții și copiloții, pe de alta partenerii și fanii automobilismului din localitate sau care vor veni la Sibiu cu această ocazie, vrem să le transmitem că am făcut tot ce ne-a stat în putere să aducem probele, în primul rând, într-o stare cât se poate de bună, am muncit foarte mult și încă se va mai munci în traseu atât timp cât este necesar.

Pe spectatori, îi așteptăm, joi seara, de la ora 19:00, în Piața Mare, la startul festiv al Raliului Sibiului Bilstein, îi așteptăm pe probe… Am văzut prognozele, se pare că timpul va ține cu noi, sperăm să țină cu noi și în următoarele zile pentru a putea munci cât mai mult pe probe. Este miercuri seara, suntem pe 5 iulie, e ora 22:00 și acum am revenit în Sibiu după o nouă inspecție a probelor speciale, pentru că ne dorim să fie impecabile la trecerile pe ele ale echipajelor.

Îi așteptăm pe spectatori într-un număr cât mai mare și îi rugăm, pe această cale, să respecte tot ceea ce le vor transmite autoritățile, tot ce vor transmite toți cei care sunt angrenați în acest eveniment frumos, pentru a nu avea evenimente nedorite. Îi așteptăm într-un număr cât mai mare pe probe și să ne fie alături în fiecare an.

Raliul Sibiului ”Bilstein” 2023 este un eveniment organizat de Sibiu Racing Team, care va avea loc în zilele de 14 și 15 iulie, fiind a patra etapă a Campionatului Național de Raliuri ”Betano”.

Acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu.

Partener principal: Bilstein.

Partener de mobilitate: Autoklass.

Parteneri: Continental, Școala de șoferi Elit, Bucur Tuning, Schade Berater, My Continental, Soma, Drumuri și Poduri SA, Sia, Sparco, Simpa, FORCH.

Parteneri media: KissFM, Turnul Sfatului, Tribuna, Știri de Sibiu, Ora de Sibiu, Mesagerul de Sibiu, Star Sibian.

Eveniment organizat sub egida FRAS.