Marius Trif, director organizatoric: „Trebuie să rămânem responsabili”

Angrenat în desfășurarea Raliului Sibiului în sezoanele trecute, Marius Trif face parte din echipa de organizare a competiției și la revenirea acesteia pe macadam. Directorul Organizatoric al evenimentului a luat parte la toate pregătirile din ultimele luni, care sunt pe ultima sută de metri în prezent, astfel încât totul să fie perfect pentru echipaje. Înaintea startului în recunoașterile cursei, Marius a subliniat importanța respectării măsurilor de distanțare socială și a restricțiilor pentru fani la Raliul Sibiului 2020.

Raliul Sibiului 2020 se pregătește de start, cum stăm cu pregătirile?

Marius Trif: Suntem pe ultima sută de metri și vrem să ne asigurăm că absolut totul este conform planului. A fost o mare provocare organizarea din acest an a Raliului Sibiului pe macadam, dar sunt bucuros că am avut alături autoritățile locale și partenerii. Am simțit că tot Sibiul gravitează în jurul acestei etape și absolut toate autoritățile: Primăria Sibiu, Consiliul Județean, Societatea de Drumuri și Poduri, dar și Primăria Rășinari, Gura Râului și Râu Sadului, ne sunt alături pentru ca probele să fie perfecte pentru raliu. Contextul actual, legat de pandemia de coronavirus, a scos, zic eu, ce e mai bun din oameni, și am simțit, poate și mai mult, sprijinul autorităților în organizarea în condiții cât mai sigure acestui eveniment. Nu a fost deloc ușor, dar am dovedit că împreună, comunitatea sibiană iubește motorsportul.

Anul acesta raliul se va desfășura pe macadam. Ai fost angrenat în organizarea etapelor pe asfalt de la ultimele ediții ale Raliului Sibiului. Din punctul de vedere al organizarii, ce raliu preferi?

Marius Trif: Așa este, ani la rând am organizat Raliul Sibiului pe asfalt, însă provocarea legată de macadam ne-a dat o senzație și mai autentică a ceea ce înseamnă un raliu. Sibiul are o tradiție atât de bogată și frumoasă pe macadam încât nu poți să nu te îndrăgostești de acest sport, de suspansul și bucuriile pe care le oferă competiția de macadam. Cu siguranță nu a fost mai ușor de organizat, dar bucuria de la final sper să ne demonstreze că Raliul Sibiului trebuie să continue pe macadam.

Provocarea cea mai mare a ediției de anul acesta va fi legată de restricțiile privind spectatorii.

Marius Trif: Sibienii sunt mari amatori de evenimente sportive și culturale. Pandemia ne-a obligat să ne protejăm, în primul rând, dar sunt foarte fericit că avem evenimente la Sibiu. Așa cum știm, spectatorii vor fi nevoiți să apeleze la variantele online penru a se bucura, cât de cât, de aceste evenimente. E și cazul iubitorilor de motorsport, care, din nefericire, nu pot fi prezenți pe marginea probelor speciale. Vă dați seama că noi, ca organizatori, am sperat până în ultimul moment că fanii motorsportului vor putea fi pe marginea Șantei, chiar și pe noapte, sau pe marginea altor probe speciale, și vom reuși să reînviem legenda, exact așa cu se întâmpla pe vremuri, cu toate ingredientele sale, unde atmosfera senzațională era, de fapt, cheia succesului acestui eveniment. Rămânem însă responsabili, așa cum sportul ne învață pe toți și punem preț, în primul rând, pe sănătate. Așadar, Raliul Sibiului 2020 se va desfășura în absența spectatorilor pe probe, dar sunt convins că vor fi mulți care ne vor urmări online.

Ce sfat le dai celor care își doresc să urmărească Raliul Sibiului?

Marius Trif: Le mulțumesc tuturor fanilor acestui sport. Împărtășim cu toții, aceeași pasiune și știm cât de greu e să stai departe de ceea ce iubești. Dar trebuie să insistăm mai mult pe măsurile de prevenire a răspândirii acestui virus, pentru a ne putea revedea cât mai curând. Îi invit să urmărească probele online, pentru că noi, ca și organizatori, am făcut și facem eforturi uriașe pentru a transmite cât mai mulți kilometri de probe speciale. Fără spectatori, orice sport sau eveniment, este fad, dar momentan, trebuie să continuăm să fim responsabili.