Matei Ghiban, liderul clasamentului ”Cupei Dacia”

Matei Ghiban, liderul clasamentului ”Cupei Dacia”: ”Mă întorc cu drag la Sibiu, unde am obținut două titluri de vicecampion național la slalom paralel”

Tânărul pilot piteștean Matei Ghiban a debutat în automobilism la slalom paralel, cucerind la Sibiu, în două sezoane, titlul de vicecampion național. Tocmai de aceea se simte atras de orașul nostru și de-abia așteaptă startul Raliului Sibiului Bilstein.
Împreună cu copilotul Octavian Bostan, Matei este lider în clasamentul Cupei Dacia după primele trei etape din CNRB. Ghiban și Bostan formează echipajul încă de la debutul în Rally2, în 2021.

Te întorci la Sibiu, unde ai obținut două titluri de vicecampion național de slalom paralel, de data asta în calitate de lider al clasamentului Cupei Dacia, în Campionatul Național de Raliuri ”Betano”. Cât de mult ai așteptat această etapă de campionat?

Aștept de mult etapa sibiană deoarece ocupă un loc special în sufletul meu, fiind locul unde am debutat ca și junior, locul în care am gustat prima victorie și locul în care am ajuns prima dată pe podiumul general al Rally2. Și faptul că etapa include circuitul de slalom paralel, îmi aduce multă nostalgie.

Cunoști probele speciale ale Raliului Sibiului Bilstein? Cum ți se par?

Nu pot spune că le cunosc atât de bine, anul trecut parcurgând doar jumătate din raliu, însă abia aștept să parcurgem legendara probă Șanta pe noapte, unde îmi doresc să se strângă cât mai multă lume.

Cum ți se pare lupta pentru titlu la Cupa Dacia, anul acesta? Cu cine te lupți pentru lauri?

Lupta de anul acesta este mai strânsă decât mă așteptam, consider că ne batem de la egal la egal cu colegul nostru de echipă Daniel Militon și abia aștept să vad cum va decurge bătălia, pentru că această luptă este una foarte ”sănătoasă”, întrucât ne crește ritmul amândurora, iar ca să putem să ducem lupta până la final, avem nevoie de suportul cât mai mare al fanilor și al partenerilor. Le mulțumim pe acestă cale celor care sunt alături de noi, ca fani sau parteneri.

Ce știi despre macadamul de la Sibiu?

Deși nu am parcurs toate probele raliului, știu că este o etapă care se câștigă prin răbdare și nu neapărat prin ritm. Este o etapă la care trebuie să jucăm matematic și să strângem maximum de puncte posibil pentru a rămâne lideri și pentru a ne apropia de titlul de campioni.

Cum a început colaborarea ta cu Vali Porcișreanu și cum a decurs de-a lungul vremii?

M-am cunoscut cu Vali atunci când am făcut cursul de pilotaj, moment în care m-am și îndrăgostit de macadam, astfel am debutat mai apoi – la îndrumările lui Vali – în Campionatul Național de slalom paralel. De atunci am fost aproape nedespărțiți, Vali dându-mi sfaturi la fiecare raliu acolo unde am avut nevoie și țin să îi mulțumesc cu această ocazie.

Cum ți se pare trecerea de la slalom paralel la raliuri?

Trecerea a fost una mai grea decât mă așteptam, numărul mare de kilometri m-a luat prin surprindere la primele raliuri, dar cu timpul m-am obișnuit, însă slalomul rămâne o rampă de pregătire excelentă pentru alte discipline.

Ce mesaj ai pentru organizatorii și spectatorii de la Raliul Sibiului?

Sper ca numărul de spectatori să fie cât mai mare și astfel aș vrea să îi invit direct pe aceștia pe marginile probelor. Pentru organizatori, îmi doresc să ne întâmpine cu aceeași organizare bine pusă la punct cu care ne-au obișnuit.

Raliul Sibiului ”Bilstein” 2023 este un eveniment organizat de Sibiu Racing Team, care va avea loc în zilele de 14 și 15 iulie, fiind a patra etapă a Campionatului Național de Raliuri ”Betano”.
Acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu.
Partener principal: Bilstein
Partener de mobilitate: Autoklass
Parteneri: Continental, Școala de șoferi Elit, Bucur Tuning, Schade Berater, My Continental, Soma, Drumuri și Poduri SA, Sia, Sparco, Simpa, FORCH.
Parteneri media: KissFM, Turnul Sfatului, Tribuna, Stiri de Sibiu, Ora de Sibiu, Mesagerul de Sibiu, Star Sibian,
Eveniment organizat sub egida FRAS.