Norris Măgeanu: „Ocazia de a pilota pe Șanta sau de a fi urmărit în „Groapă” este un moment unic pentru un echipaj”

Un campionat național nu ar fi complet fără suportul și eforturile tuturor persoanelor implicate, inclusiv cele ale Federației. Președintele Federației Române de Automobislism Sportiv, Norris Măgeanu, a povestit despre dificultățile organizării competițiilor în această perioadă caracterizată de pandemie, de eforturile pentru desfășurarea curselor în anul 2020, dar și despre impresiile sale în legătură cu Raliul Sibiului.

Salut, Norris! Ce părere ai de implicarea organizatorilor de la Sibiu pentru revenirea Raliului Sibiului pe macadam?

Norris Măgeanu: Salut! Este un proiect ambițios, dat fiind timpul scurt pentru pregătiri și situația generată de pandemie, dar așa cum am văzut că se întâmplă lucrurile acolo, sunt sigur că va fi o reușită! Eu, personal, probabil ați observat în anii aceștia, susțin orice demers care aduce valoare motorsportului, indiferent cât de greu de realizat poate părea. Oricum, echipa formată la Sibiu mă ajută să nu îmi fac griji prea multe.  

Cât de mult consideri că macadamul sibian a lipsit Campionatului Național de Raliuri? Cât de importantă este această revenire pentru motorsportul românesc?

Norris Măgeanu: Raliul Sibiului s-a consacrat pe macadam. Bineînțeles, și varianta pe asfalt a avut atuurile sale, dar ceea ce pregnează motorsportul sibian rămân probele de macadam. În orice context, ocazia de a pilota pe Șanta sau de a fi urmărit în „Groapă” este un moment unic pentru un echipaj de raliuri.  

Ce părere ai de programul propus de către organizatori, de probele speciale și de pregătirile pentru cursa din 14-15 august?

Norris Măgeanu: S-au pliat foarte bine, zic eu, pe noile cerințe generate de pandemie, nefăcând rabat de la spectacol și eficiență. Șanta pe noapte mă face să mă tot gândesc cum să fiu și eu într-o mașină care parcurge acea probă, este o ocazie unică!  

Cum crezi că se vor desfășura ostilitățile pe probele speciale sibiene în acest sezon?

Norris Măgeanu: Va fi interesant. Raliul Sibiului e capricios, îți oferă multe, dar îți poate lua multe, dacă nu gestionezi bine competiția. Cred că e un raliu unde putem avea surprize.  

Ce pregătiri specifice a făcut Federația Română de Automobilism Sportiv în acest sezon 2020, caracterizat de pandemie?

Norris Măgeanu: Am lucrat mult în perioada premergătoare competițiilor pentru a convinge autoritățile că sportul nostru nu reprezintă un risc și că putem relua campionatele printre primii. Mă bucur că primele două luni au demonstrat că așa este și că, iată, am ajuns aproape de jumătatea anului competițional cu bine. Apreciez efortul uriaș al organizatorilor, care, deși inițial au fost sceptici că putem relua, apoi au demonstrat o implicare și determinare incredibile!  

Cât de mult suferă motorsportul din România din cauza lipsei fanilor? Avem o previziune pentru revenirea spectatorilor pe probele speciale în acest sezon?

Norris Măgeanu: Orice sport suferă fără suporteri, fără spectatori, implicit și motorsportul care ajunsese să adune la unele competiții și peste 10.000 de spectatori. Încercăm să oferim soluții de transmisie online și TV cât mai interesante pentru cei care nu pot fi prezenți și sperăm și noi că într-un timp cât mai scurt se va permite și accesul spectatorilor.  

Ce mesaj ai pentru fanii care vor sta acasă în următoarele luni și vor urmări cursele transmise LIVE?

Norris Măgeanu: Sunt sigur că acest virus al motorsportului care ne domină pe toți, oficiali, sportivi, spectatori, este mai puternic decât celălalt, care ne face acum probleme și ne ține separați. Așadar, sigur, ne vom vedea cu toții cu bine, mai puternici, mai buni și mai înțelegători unii față de ceilalți și față de bucuriile date de un strâns de mână. Eu abia aștept să revăd oameni, prieteni, suporteri din nou pe probe!