Paul Popa, pilot Sibiu Racing Team: „Visul copilăriei mele se îndeplinește”

A crescut lângă mașinile de curse, urmărind Raliul Sibiului de la vârste fragede. Încă de mic copil, îmbrăca echipamentul specific raliurilor și visa la momentul în care va concura și el pe Șanta, așa cum făceau piloții pe care-i urmărea cu atâta emoție. Paul Popa, debutantul Sibiu Racing Team care concurează cu un Suzuki Swift, ne-a vorbit despre amintirile din copilările ale Raliului Sibiului și despre îndeplinirea visului de a fi la startul cursei de „acasă”.

Salut, Paul! Ești unul dintre cei mai promițători debutanți în acest sezon în Campionatul Național de Raliuri. Cum au decurs primele două etape din calendar pentru tine? 

Paul Popa: Revenirea pe asfalt din acest sezon nu a reprezentat partea plină de entuziasm a jocului, eu fiind cunoscut drept un iubitor de macadam. Raliul Argeșului a reprezentat oportunitatea de a consolida relația cu noul copilot, însă, deoarece partea tehnica ne-a jucat feste pe a 3-a probă, am încheiat cursa cu un abandon. Raliul Brașov-Harghita însă s-a încheiat cu rezultate pozitive, în ciuda faptului că fost un raliul rapid, desfășurat pe suprafețe mai puțin familiare.

Fiind unul dintre piloții sibieni care vor lua startul în Raliul Sibiului 2020, ce amintiri ai de la competiție din anii trecuți, atât pe asfalt, cât și pe macadam? 

Paul Popa: Amintirile de la Raliul Sibiului au luat naștere încă de mic copil, atunci când alergam printre probe pentru a-l susține pe unchiul meu. Urcarea de pe Păltiniș și coborârea de pe Șanta din timpul nopții sunt probele care au stârnit cele mai multe trăiri. Iar în urmă cu 2 ani am reușit să simt toate aceste emoții, chiar de pe scaunul pilotului; pilotul de 16 ani care își vedea visul împlinit, concurând tocmai acasă.

Legenda revine pe macadam în acest an. Care sunt emoțiile și sentimentele tale înaintea startului în raliul de casă? 

Paul Popa: Participarea la Raliul Sibiului de anul acesta o sa fie o premieră foarte mult așteptată de mine. Posibilitatea de a concura pe macadam acasă face ca visul copilăriei mele să se împlinească, iar dorința de a pilota pe probele pe care cu mult timp în urma eram doar spectator să se concretizeze.

Ce consideri că are nevoie un pilot pentru a obține o evoluție bună la Sibiu? Ce sfaturi primești de la piloții cu experiență din jurul tău? 

Paul Popa: Așa cum Raliul Sibiului este recunoscut pentru provocările dure pe care le-a propus, anul acesta tradiția rămâne neschimbată. Obținerea unui rezultat bun în urma acestui raliu necesită o gândire bine structurată, atât pe partea de pilotaj, cât și pe cea mecanică. Sfaturile primite au fost cele legate de menajatul mașinii, fapt care sta în strânsă legătură cu duritatea probelor.

Ce părere ai de probele pregătite de către organizatori pentru acest an? 

Paul Popa: Configurația raliului de anul acesta este foarte incitantă și cuprinde probe celebre. Proba de la finalul primei zile, „Șanta”, este cea mai mult așteptată și îndrăgită de mine încă de la o vârstă fragedă. Emoțiile cele mai mari rămân însă pentru proba specială „Groapa”, locul unde am reușit să parcurg primii kilometri din motorsport.

Care sunt planurile și obiectivele tale pentru sezonul 2020 în Campionatul Național de Raliuri? 

Paul Popa: Primordială anul acesta rămâne consolidarea relației mele cu mașina și deslușirea tuturor secretelor ei, însă cu siguranță o figură frumoasă în clasa debutanților vine în ajutorul echipei cu puncte valoroase.