Sfaturi utile pentru securitatea spectatorilor

Ascultați indicațiile oamenilor de ordine. Dacă oamenii de ordine vă spun să părăsiți o zonă periculoasă din cadrul unei probe, trebuie să vă conformați indicațiilor. În cazuri de indisciplină, proba poate fi anulată.

Zonele extrem de periculoase sunt marcate ca „ZONE INTERZISE SPECTATORILOR”. Nu încercați să intrați în aceste zone; acestea sunt foarte nesigure. Totodată, NU staționati pe „drumurile de evacuare” și NU treceți niciodată de banda de siguranță.

Păstrați distanța față de marginea drumului. Țineți minte că mașinile de concurs parcurg traseul cu viteze foarte mari. Este imposibil de prevăzut o eventuală greșeală a pilotului sau o defecțiune tehnică a mașinii.

Nu stați lângă denivelări sau vârfuri de pantă aflate pe traseul de concurs. Când mașina aterizează după o săritură, pilotul are șanse mult mai mici să o controleze. Mașina poate ieși de pe traseu cu ușurință după o săritură.


Acordați atenție întotdeauna probei speciale. Gândiți-vă la o metodă rapidă de evacuare și fiți pregătiți să aveți reacții rapide.

Evitați locurile aflate sub nivelul probei speciale. Nu staționați în exteriorul virajelor, în fața clădirilor sau a altor obstacole. În pădure nu staționați în fața copacilor. Pentru a privi competiția, alegeți doar locuri sigure, în spatele obstacolelor solide etc.

Cooperați cu oamenii de ordine și organizatorii raliului. În cazul situațiilor de urgență, aceștia trebuie să fie informați cât mai repede. În cazul oricărui accident, spectatorii trebuie să fie gata să respecte indicațiile oamenilor de ordine.

Dacă aveți copii cu voi la raliu, trebuie să îi aveți sub atentă observare. Adulții au responsabilități depline asupra siguranței copiilor.

Nu traversați traseul probelor în timpul concursului. Mergeți într-o zonă din care să priviți raliul înainte de startul probei. Consultati Rally Guide-ul din timp, vedeți când proba va fi închisă și când va fi redeschisă. Țineți minte că proba nu este redeschisă până ce traseul nu este traversat de un vehicul al organizatorilor.

Evitați condusul pe drumurile de acces către probe în timpul raliului. Drumurile către probele speciale sunt deseori înguste și piloții pot fi în grabă pe sectorul de drum dintre două probe.

Parcați vehiculele în spațiile rezervate pentru parcare, alese de organizatori și semnalate de oamenii de ordine. Nu parcați vehicule care ar putea să interfereze cu traseul piloților, staff-ului sau altor participanți la traficul public.