Sfaturi și recomandări pentru probele speciale ale Raliului Sibiului 2019

Raliul Sibiului 2019 debutează în această seară cu startul festiv în care echipajele vor fi prezentate fanilor din Piața Mică, urmând ca mâine și sâmbătă să fie programate 15 probe speciale diversificate, cu particularități și provocări diferite, care vor pune la încercare atât echipajele, cât și mașinile de concurs.

Am pregătit câteva sfaturi și recomandări pentru fanii care își doresc să urmărească Raliul Sibiului și încă nu au decis ce probe speciale să urmărească. În primul rând, pentru cei care nu se pot deplasa din oraș recomandăm cu tărie startul festiv de joi seara (ora 20:00, Piața Mică) și superspeciala de sâmbătă, care debutează la ora 17:22 în zona Sălii Transilvania și a Pieței Aurel Vlaicu.

Pentru fanii care își doresc o experiență completă, alegerea de vineri se împarte între două probe speciale diferite: fie două treceri pe ”Poplaca”, fie două treceri pe ”Călugăru” și ”Păltiniș”. Cum mare parte din speciala ce urcă spre Păltiniș se parcurge și sâmbătă, recomandăm prima probă a cursei, PS1 ”Poplaca”, urmată de PS4 ”Poplaca2”. Există numeroase viraje interesante în secțiunea de drum dintre Rășinari și Poplaca și în localitate, de unde fanii pot vedea show-ul oferit de echipaje.

Pentru ziua secundă am configurat două posibilități pentru fani:

  1. Pentru cei care vor să ajungă în timp util la superspeciala din Sibiu, recomandăm alegerea unora dintre specialele ”Doștat” sau ”Dobârca”, ambele spectaculoase, cu multiple viraje de viteză sau lente, cu numeroase locuri de parcare și opțiuni de vizionare a celor două treceri. Astfel, după cele două probe, fanii se pot deplasa în Sibiu pentru superspeciala din Piața Aurel Vlaicu și din zona Sălii Transilvania.
  2. Pentru cei care își doresc să vadă cât mai multe probe speciale, recomandăm două treceri pe una din cele trei probe noi – ”Boz”, ”Doștat” sau ”Presaca”, urmate de urcarea și coborârea spre și dinspre Păltiniș (PS 13 și PS 14). Considerăm că cele mai spectaculoase opțiuni sunt pe speciala ”Doștat”, dar și pe ”Presaca” sunt multiple variante pentru fani, ca mai apoi aceștia să se poată deplasa către proba specială cu numărul 13 via drumul Călugăru, care urcă din Gura Râului spre Păltiniș. Atenție! În acest caz mașinile vor fi parcate în afara probei speciale. Aici, fanii pot urmări PS13 și PS14, ultimele două probe lungi, dar vor rata superspeciala din Sibiu.

Mai jos am pregătit toate detaliile despre probele speciale ale Raliului Sibiului 2019, cu informații despre orele de start, de închidere a drumurilor, cu o scurtă descriere a traseului de concurs, dar și cu recomandări pentru locuri interesante.

PS1 & PS4 ”Poplaca” – 7,9 kilometri – Vineri, 26 iulie 2019

Proba specială 1 – ”Poplaca” – Start: 16:03

Proba specială 4 – ”Poplaca2” – Start: 19:10

Ore închidere: Vineri, 26 iulie 2019, între orele 14:30 – 17.30 și 18:00 – 21:00. Tronsonul DJ106 dintre Rășinari – Poplaca – Orlat

Concurenții vor parcurge de două ori acest tronson de drum între Rășinari și Orlat, trecând prin localitatea Poplaca. Startul pe PS1 se afla la ieșirea din Rășinari spre Poplaca, în timp ce sosirea este amplasată pe DJ106D în apropiere de Orlat. Proba specială cu numărul patru reprezintă întoarcerea pe PS1, startul și sosirea fiind inversate. 

Cu o lungime de 7,9 kilometri, speciala se împarte în trei secțiuni: 

  • O parte mai virajată, cu vizibilitate mare între Rășinari și Poplaca, cu viraje mai lente și interesante pentru spectatori. Drumul urcă și coboară un deal și prezintă multe locuri interesante pentru fani
  • A doua secțiune este reprezentată de trecerea prin localitatea Poplaca – proba specială traversează principalul drum din comună, printre casele localnicilor. 
  • A treia secțiune este mult mai rapidă, între Poplaca și Orlat. Drumul șerpuiește rapid pe viraje de viteză, unde mașinile de concurs vor atinge viteze mari. 

Locuri interesante pentru spectatori: 

PS2 ”Călugăru” și PS3 ”Păltiniș” – 11,55 kilometri – Vineri, 26 iulie 2019

Proba specială 2 ”Călugăru” – Start: 16:24

Proba specială 3 ”Păltiniș” – Start: 18:47

Ore închidere: Vineri, 26 iulie 2019, între orele 15:00 – 20:30. Tronsonul DJ106A și DJ106J între ieșirea din Gura Râului – Călugăru – Păltiniș – Arena Platoș.  

Concurenții vor parcurge acest traseu între Gura Râului și Păltiniș de două ori vineri, atât în urcare, cât și în coborâre. Proba începe în urcare de la ieșire din Gura Râului și șerpuiește pe drumul cunoscut drept ”Călugăru”, pe o secțiune îngustă cu părți rapide, dar preponderent lente (viraje strânse, ace de păr) până la intersecția cu drumul Rășinari – Păltiniș. De aici proba urcă pe drumul spre Păltiniș pe ace de păr prin pădure până în platoul din zona Platoș unde drumul devine rapid și deschis. A doua probă reprezintă întoarcerea pe același traseu, în coborâre. 

Locuri interesante pentru spectatori: 

Atenție! Între Gura Râului și intersecția cu drumul spre Rășinari nu există locuri de parcare pentru auto. 

PS5 & PS9 ”Boz” – 10,10 kilometri – Sâmbătă, 27 iulie 2019

Proba specială 5 ”Boz 1” – Start: 09:12

Proba specială 9 ”Boz 2” – Start: 12:40

Ore închidere: Sâmbătă, 27 iulie 2019, între orele 07:30 – 11:00 și 11:30 – 14:30. Tronsonul DJ141D între Cunța și Doștat.

Proba specială ”Boz” se va parcurge de două ori, în același sens, având startul în județul Alba, la ieșirea din localitatea Cunța. Proba specială este una rapidă, cu viraje de viteză, care traversează localitatea Boz și se oprește la intrarea în Doștat. Drumul este unul cu foarte puține viraje lente, dar cele rapide se înșiruiesc unul după celălalt, cu secțiuni unde vor exista capcane pentru echipaje. De asemenea, vor exista și două șicane pe această specială. 

Locuri interesante pentru spectatori: 

PS6 & PS10 ”Doștat” – 5,7 kilometri – Sâmbătă, 27 iulie 2019

Proba specială 6 ”Doștat 1” – Start: 09:29

Proba specială 10 ”Doștat 2” – Start: 12:57

Ore închidere: Sâmbătă, 27 iulie 2019, între orele 07:30 – 11:00 și 11:30 – 14:30. Tronsonul DJ141D între Doștat și Presaca.

Deși are o lungime mică, speciala ”Doștat” este una spectaculoasă și interesantă pentru echipaje și fani. Proba începe din localitatea Doștat și urcă pe un drum foarte îngust pe viraje lente, cu multă vegetație pe margine, până la trecerea dintre județele Alba și Sibiu. Prima secțiune este interesantă și de urmărit de către fani, cu vizibilitate către satul din vale și către multiple viraje. După trecerea în județul Sibiu, drumul devine mai lat și proba devine mai de viteză, cu patru ”ace de păr” în coborâre spre localitatea Presaca. 

Locuri interesante pentru spectatori: 

PS7 & PS11 ”Presaca” – 8,2 kilometri – Sâmbătă, 27 iulie 2019

Proba specială 7 ”Presaca 1” – Start: 09:42

Proba specială 11 ”Presaca 2” – Start: 13:10

Ore închidere: Sâmbătă, 27 iulie 2019, între orele 08:00 – 11:00 și 12:00 – 15:00. Tronsonul DJ107B și 106G între Presaca și Gusu.

Speciala ”Presaca” începe la ieșirea din localitatea cu același nume, pe un drum în urcare pe o serie de viraje interesante, cu vizibilitate foarte mare pentru fani. În continuare, proba are o secțiune foarte rapidă, unde viteze mari se vor atinge de aproape toate mașinile de curse, ca mai apoi traseul de concurs să vireze dreapta la o intersecție. De aici, speciala coboară spre localitatea Șpring pe o serie de viraje lente cu vizibilitate foarte mare, ideale pentru fani, dar și pe niște viraje rapide unde curajul echipajelor va fi vital. 

Locuri interesante pentru spectatori: 

PS8 & PS12 ”Dobârca” – 7,15 kilometri – Sâmbătă, 27 iulie 2019

Proba specială 8 ”Dobârca 1” – Start: 10:20

Proba specială 12 ”Dobârca 2” – Start: 13:48

Ore închidere: Sâmbătă, 27 iulie 2019, între orele 09:00 – 12:00 și 12:45 – 15:30. Tronsonul DJ106G între Dobârca și Poiana Sibiului.

Speciala ”Dobârca” este una din cele mai spectaculoase și interesante pentru fani, cu multiple zone cu vizibilitate mare, de unde spectatorii pot urmări kilometri întregi de probă. Traseul de concurs este exclusiv în urcare pe un drum virajat, de viteză, cu viraje-capcană dar și cu o trecere prin pădure. Zonele pentru spectatori sunt multiple, cu viraje excelente unde în trecut au avut loc incidente, derapaje spectaculoase sau ieșiri în decor. 

Locuri interesante pentru spectatori: 

PS13 ”Curmătură” (11,00 kilometri) & PS14 ”Păltiniș” (10,40 kilometri) – Sâmbătă, 27 iulie 2019

Proba specială 13 ”Curmătură” – Start: 15:58

Proba specială 14 ”Păltiniș” – Start: 17:47

Ore închidere: Sâmbătă, 27 iulie 2019, între orele 15:00 – 19::30. Tronsonul DJ106A între Curmătură și Arena Platoș.

Probele ”Curmătură” și ”Păltiniș” sunt specialele de referință ale Raliului Sibiului, desfășurându-se pe unul din cele mai cunoscute trasee de concurs din România. Cu un traseu tehnic, cu secțiuni lente, cu serpentine, dar și cu viraje rapide, concurenții vor avea de parcurs peste 10 kilometri de urcare, respectiv coborâre, pe care, cel mai probabil, se va decide învingătorul din acest an. Drumul urcă din zona cabanei ”Curmătură” pe serpentine, ca mai apoi să urmeze o secțiune cu viraje legate prin pădure, în timp ce finalul probei este mai rapid, cu câteva zone deschise și cu vizibilitate mare. 

Locuri interesante pentru spectatori: 

PS15 – Superspeciala SIBIU – 2 kilometri – Sâmbătă, 27 iulie 2019

Rally2 – Start: 17:22

CNRD și CNRVID – Start: 18:22

Superspeciala Raliului Sibiului se desfășoară sâmbătă seară pe un circuit stradal din Sibiu, pe multiple bulevarde principale ale orașului, unde spectatorii sunt așteptați în număr mare. Organizatorii au pregătit un traseu spectaculos pe care mașinile de concurs vor aborda virajele în derapaj și unde show-ul va fi asigurat. Cu startul în zona Sălii ”Transilvania”, traseul de concurs continuă prin Piața Aurel Vlaicu, pe Bulevardul Mihai Viteazu, ca mai apoi să revină în sensul giratoriu din Piața Aurel Vlaicu și să continue pe Calea Dumbrăvii. Echipajele vor parcurge traseul de concurs de două ori, astfel încât fanii au șansa să vadă concurenții prezenți de două ori. 

Locuri interesante pentru spectatori: 

  • Sensul giratoriu de lângă Sala ”Transilvania”
  • Sensul giratoriu din Piața Aurel Vlaicu (intersecție Calea Dumbrăvii cu Bulevardul Mihai Viteazu)
  • Întoarcerea de pe Bulevardul Mihai Viteazu
  • Șicanele din zona Pieței Aurel Vlaicu și cele de pe Calea Dumbrăvii
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail