Vali Porcișteanu: „Când am auzit că Sibiul revine pe macadam, mi-am spus că trebuie să fiu prezent”

Unul dintre cei mai iubiți piloți, cunoscut pentru spectacolul pe care-l oferă la fiecare cursă, Vali Porcișteanu se va afla la startul Raliului Sibiului la revenirea competiției pe macadam. Câștigător al Colin McRae Flat Out Trophy în 2013, când a impresionat reprezentanții FIA pentru viteza și determinarea sa, Porcișteanu are amintiri plăcute de la Sibiu și povestește cu drag despre probele de macadam care i-au lipsit în ultimele sezoane.

Trăim zile ciudate, în care toate planurile includ o doza de incertitudine. Așa a fost și pentru tine, inclusiv cu etapa din debutul CNRB. Cât de mari au fost eforturile pentru a te alinia la Startul etapei inaugurale, de la Argeș?

Vali Porcișteanu: Așa este, trăim niște vremuri la care nu ne gândeam vreodată. A fost o perioadă lungă în carantină/stare de urgență în care nu ne puteam face niciun plan, puteam doar spera. Speranța a venit în luna iunie, dar odată cu ea și vestea tristă prin care am fost informați de către echipă că nu mai există susținere financiară pentru echipajul nostru și în acest sezon suntem nevoiți să “stăm pe tușă”. Având în vedere că era vorba de raliul de casă, am început să căutam diferite variante pentru a fi prezenți la start, indiferent de modelul mașinii de concurs. Am făcut eforturi mari și am reușit într-un timp record să ne aliniem la start (pe ultima sută de metri) și asta ne-a bucurat cel mai tare. Deși am pornit în raliu cu o mașina de clasă inferioară, am reușit să avem un parcurs bun și să ne bucurăm la finalul cursei de un loc 3 la general, plus o victorie la categorie (RC2N).

Între timp ne pregătim de următoarea etapă, de la Sibiu…

Vali Porcișteanu: Da, a și venit peste noi a 3-a etapă a campionatului. De când am auzit că Sibiul revine pe macadam, mi-am spus că trebuie să fac tot posibilul să fiu prezent la start. Încă lucrăm la buget, strângem bani și sper să reușim (ca și la Argeș). Trebuie să fim acolo!

Anul acesta Raliul Sibiului revine pe macadam, după multe ediții desfășurate doar pe asfalt. Cum ai primit vestea?

Vali Porcișteanu: Pentru mine Sibiul a însemnat întotdeauna macadam. Am luat startul la cursa de acolo înca din 2004 și deși traseul era foarte dur și casant, mereu mi-a plăcut și m-am simțit bine. De când cursa s-a “mutat” pe asfalt, am fost dezamăgit și am sperat mereu într-o revenire (pe macadam), care până la urma s-a întâmplat <3

Probabil ai văzut informațiile legate de probe. Cum ți se par traseele alese?

Vali Porcișteanu: Aproape toate probele ne sunt familiare, mai puțin cea nouă despre care am auzit numai păreri pozitive. Șanta pe noapte (și nu numai) reprezintă o tradiție și chiar nu avea cum să lipsească din programul raliului. Acolo am trăit momente unice și am văzut spectatori cum puțin mai vezi pe la raliuri.

Ce amintiri ai legate de macadamul de la Sibiu?

Vali Porcișteanu: În afară de atmosfera creată, de fiecare dată de publicul entuziast, Raliul Sibiului a reprezentat poate una din cele mai importante curse din cariera mea. În 2013, la etapa de ERC, am obținut un premiu unic pentru motorsportul românesc, trofeul Colin McRae Flat Out.

Ce obiective ai pentru Sibiu?

Vali Porcișteanu: Obiectivul principal este să luam startul în condiții optime și cu mașina pregatită corect. Ne va fi greu să luptăm pentru primele poziții cu modelul Lancer Evo, dar mă bucur că suntem totuși în “zona” podiumului, aproape de vârful clasamentului general, acolo unde ne este locul. Pe lângă asta, vom aborda raliul “cu cap”, pentru că avem experiența necesară și știm cum trebuie “tratat” un astfel de raliu pe macadam. Sperăm să fim feriți de probleme tehnice și de pene, să avem un parcurs curat de care să ne bucurăm și la final să ajungem cât mai sus posibil în clasamentul general, plus o noua victorie la clasa RC2N.

Anul acesta, iubitorii motorsportului nu vor putea fi prezenti pe marginea probelor speciale. Cum cataloghezi competitiile fara spectatori, din perspectiva sportivului?

Vali Porcișteanu: Va fi trist fără atmosfera unică de care aminteam, dar acestea sunt vremurile. Trebuie să ne adaptăm și să ne bucurăm totuși că există aceste curse, că se poate desfășura campionatul și să “luptăm” cu toții ca aceste “vremuri noi” să se termine cât mai curând.

Ai un mesaj sau un sfat pentru organizatorii Raliului Sibiului 2020?

Vali Porcișteanu: În primul rând felicitări pentru revenirea pe macadam. Pe lângă asta trebuie încurajați și felicitați pentru că reușesc să facă asta mai ales acum, în vremuri de Covid. Sperăm să țina cât mai mult tradiția și să ne bucurăm cu toții de macadamul sibian mulți ani de aici înainte.